Gasnące podswietlenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Brooklyn
    Drive
    • 2007
    • 74
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Gasnące podswietlenie

Zamieszczone przez Lacrima
    nico21 napisał/a:

wystarczy ze reczny bedzie nia całkowice spuszczony lub poprostu klocki sie nie beda cofac. w tylnych hamulcach miedzy jarzmem a klockami jest taka blaszka -pod nia oraz nad zniera sie duzo brudu i powoduje on ze sie nie cofia klocki - przegrzewaja tarcze.

i tutaj masz rację, zwróciłem mechanikowi uwagę, że chyba klocki z tyłu się nie cofają, bo przy ruszaniu słyszę wyraźny trzask z tyłu (nie zawsze) z lewej i prawej... zapomniał jednak do tego zaglądnąć podczas wymiany tarcz z przodu.
    Myślicie tu trochę na skróty i ktoś może potraktować to dosłownie. Przecież klocki NIGDY się nie cofają ! One przestają być tylko dociskane do tarczy gdy przestajemy hamować. Oczywiście zakładając, że tłok w zacisku działa prawidłowo, bo to tłok się cofa. Ruch tarczy powoduje, że klocki zostają delikatnie "odrzucone". Oczywiście nie dalej niż pozwala na to cofnięty tłok. Osobiście miewałem zabrudzone blaszki tak, że nie było ich widać i wszystko działało. Przejaskrawiając to dobrze mieć bijące tarcze, wtedy ich ruch odrzuci (cofnie) klocki :szeroki_usmiech
    Zapieczony tłok natomiast ewidentnie może być jak najbardziej powodem ciągłego ocierania klocków. Z moich doświadczeń wynika jednak, że winna temu może być tylko nieszczelna (uszkodzona) osłona przeciwkurzowa tłoka. Przy sprawnych osłonach zaciski działają płynnie i po 10 lat.

Trzask z tyłu ma swoje wytłumaczenie. Mianowicie woda+zaciągnięty ręczny+kilka godzin+(ewentualnie) temperatura. Sytuacja ma miejsce gdy myjemy samochód na zaciągniętym ręcznym i potem tak postoi lub np. po deszczowej nocy na parkingu przy zaciągniętym ręcznym. Korozja po prostu "przykleja" klocki do tarcz i zwolnienie ręcznego nie odrywa kloców od nich, dopiero ruszenie autem to robi. I stąd ten trzask. To zresztą drugi dowód, że nie ma żadnego mechanizmu, który cofałby klocki. :wink:
    Życzę miłego dnia!
  • schamann
    Ambiente
    • 2006
    • 105

Gasnące podswietlenie

OStatnio dreczy mnie dziwna usterka ,a mianowicie czasami gdy zalaczam swiatla gasnie mi podswietlenie w kabinie tj podswietlenie przyciskow,zegarow ,wyswietlacza komputera poprostu egipskie ciemnosci ,swiatla swieca normalnie i wszystkie przyciski reaguja na nacisniecie tylko nie dziala ich podswietlanie .Przewaznie po 3-6 min wraca wszystko do normy.Podobnie po wylaczeniu swiatel.Mial ktos cos podobnego u siebie?Troche denerwjaca usterka bo ciezko ja zlokalizowac przewaznie gdy sie za to zabieram wszystko dziala normalnie
    Były Właściciel OI 1.6 AEE 75KM ,1998r teraz Laguna 3 2.0 dci 150KM

Komentarz

• nico21
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 2640
      • Volkswagen

moze to wina bezpiecznika:?: moze jest luzny lub nadpalony :?:
      DACAR.team

Komentarz

• schamann
        Ambiente
        • 2006
        • 105

Ty masz opykane oswietlenie od A do Z, przejrze dzis te bezpieczniki ktory za to odpowiada 5 czy 12 ?

ps. z drugiej strony gdyby bezpiecznik wysiadl to by nie podswioetlalo wskazan komputera przy wylaczonych swiatlach tez

Komentarz

• nico21
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 2640
          • Volkswagen

schamann, podjedz dzis na spota o oblukamy to
          DACAR.team

Komentarz

• schamann
            Ambiente
            • 2006
            • 105

Obstawiam przelacznik na 98% bede musial sie wpiac do czyjegos
            o ktorej bedziesz ?ja bym przyjechal wczesniej tak na 19:30

Komentarz

• nico21
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 2640
              • Volkswagen

schamann, no ja bede miedzy 19:30 a 20:00. Musze przed spotem jeszcze skoczyc gdzies. Podmienic i sprawdzic mozemy przełacznik ale nie zawsze one psauja - jak zamieniłem sie z wasylem to u mnie nie podswitlało wogle. Ale sprawdzic mozna
              DACAR.team

Komentarz

• Piasecznik
                Drive
                • 2006
                • 67

Miałem to samo, w serwisie wymienili mi tzw. "regulator położenia reflektorów" - który to jest zintegrowany z regulatorem jasności podświetlenia.
                Niestety po 2 dniach znów to samo.
                Auto znów wróciło do serwisu. Ponowna diagnoza - źle usunięty automatyczny włącznik ł drogowych spowodował spalenie się regulatora (sic!).
                Nie dostałem wcześniej tego uszkodzonego regulatora, więc nie bardzo miałem jak z nimi walczyć że mnie w rogi robią.
                Jak człowiek zalatany to macha ręką

Komentarz

• tomi98
                  Rider
                  • 2004
                  • 564

u mnie raz coś takiego się zdarzyło - pięść poszła w ruch :wink: i więcej się nie powtórzyło. Huknąłem mocniej w deskę i świecą. :diabelski_usmiech

Komentarz

• schamann
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 105

Zby bylo ciekawie po dlubaniu itp podswietlenie teraz dziala a przestaly wyswietlac sie ikony swiatel na desce

Komentarz

• daneczek76
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3642
                      • Toyota

umnie kiedyś w AEE całe podświetlanie zgasło zegrów , popielnczki , regulacji ogrzewania , i cimnosci egipskie wieczorem to niewiedziałem jaką prędkością jade wiec do servisu bo autko na gwarancyji. gosciu rozebrał coś tam polutował i działa . mówi że w kostce dobrze kable nie były zarobione i pod wpływem wcząsów w czasie jazdy stało się to co sie stało.
                      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Pracuję...